Esmane ülevaatus: 4 nippi paremaks tulemuseks

...

Üüripinna esmane ülevaatus tuleb nagunii, varem või hiljem. Ent oma meelerahu ja rahakoti huvides oleks värskel üürnikul seda parem teha enne, kui ta esimest korda uksest sisse astub. Vastasel juhul võib selguda, et piltide ja paberi peal täpselt sobinud üüripind on absoluutselt sobimatu.

Maitseasi, aga mõne jaoks on pildil räämas ja lagunenud trepikoda, teise jaoks romantiline ja ehe keskkond

Foto: Octoptimist/Pexels.com


Riskida võib elus alati ja mõnikord toob pimesi valimine kaasa vaimustavaid tulemusi. Kuid vahest tasuks jätta õnnemängud kasiinodesse, mitte pikaaegse elamis- või tööpinna valikusse...

Esmane ülevaatus on protsess, mille käigus potentsiaalne üürnik otsustab ära, kas pind sobib talle või mitte. See on üldiselt tähtsaim samm enne lepingu sõlmimist, niisiis pole tegemist tühise asjaga. Ülevaatuse mõte peaks olema selles, et võimalik üürnik uurib argiseid detaile ja varjatud puudusi, mida maakleri jutust või piltide pealt ei pruugi ilmneda. See on viimane võimalus märgata punaseid tulukesi, mis hoiatavad pinna üürimise eest. Tasub märkida, et see ei pruugi tähendada üüripinna kõlbmatust, vaid lihtsalt sobimatust konkreetsele üürnikule. Mugavat tööpinda otsiva üürniku jaoks võib naabruskonna elavaloomuline melu olla hoiatuseks, lõbusat ajaviitmist otsivale üürnikule aga hoopis ahvatluseks.

Esmase ülevaatuse puhul tasuks tähele panna järgnevat:


1. Ümbruskond mõjutab kõike

Põrsast kotis ostes võid leida end elamas ohtlikus agulis või kriminaalses kvartalis

Foto: Ali Arif Soydaş/Unsplash.com

Pole vahet, mis on üürimise eesmärgiks: korteri asukoht nii hoones kui kvartalis mõjutab üürniku elu. Mürarikka kvartali puhul võivad ju tööpäeval aidata kõrvaklapid ja magamise puhul kõrvatropid, kuid kõikide probleemide jaoks ei pruugi olla lahendusi. Jalutage kvartalis ringi ja jälgige sealset elu-olu. Kui lähedal asub kõrts, mis on õhtuti kaua lahti ja kus külastajad kogunevad tänavale suitsetama või välilaudade taha istuma, mõjutab see kindlasti ka kõrtsist suhteliselt kaugel asuvaid tänavapoolseid kortereid. Kui aknad on suure parkla poole, kus õhtuti armastavad kohalikud Ott Tänakud kummi vilistada või spontaanseid diskosid korraldada, on sellel tajutav mõju teie elukvaliteedile. Kõiki probleeme ei ole võimalik ennetada, kuid samavõrra oleks ohtlik eirata märgatud punaseid tulukesi.


2. Üüripinna põhiplaan ja argine „liiklusvoog“ määrab igapäevaelu

Mõne jaoks põneva sisekujundusega hipster-korter, teise jaoks ootamatute astmete ja jalgu jääva mööbliga takistusrada

Foto: Marah Bashir/Unsplash.com


Piltide järgi täpselt sobiv üüripind võib osutuda sobimatuks, kui te seal kõndides avastate, et iga teie käik on raskendatud. Tammsaare „Tões ja õiguses“ peab Krõõt igal päeval ronima kõigi oma askelduste ajal üle kõrge barjääri, mille abikaasa püstitas sigade peletamiseks tare välisukse lävele. Teil tõenäoliselt nii proosalisi muresid poleks, ent kui tööpinnal asub ainuke kasutatav tualett kaks korrust allpool või üürikodus tuleb pliidist külmkapini jõudmiseks kõndida slaalomit ümber erinevate saarekeste ja kapikeste, hakkab see ühel hetkel närve sööma.

Vaadake oma esmase ülevaatuse käigus, kas kujutate end ette sellel üüripinnal liiklemas. Kas mingi koht osutub ilmselgeks pudelikaelaks? Kui olete pikakasvuline ja peate iga viimase kui ukseava läbimiseks end kössi tõmbama või katusealuse üüripinna puhul poole ajast kõveriti liikuma, pole see pind ilmselt teile.


3. Kõige rohkem teavad naabrid või endised üürnikud

Klatš ei ole klatš, kui selle käigus saad teada vajalikku tausta tulevaste naabritie kohta

Foto: Cristina Gottardi/Unsplash.com

Väga kasulik on saada kontakti mõne naabri või endise üürnikuga. Isegi heasoovlik maakler või üürileandja ei pruugi teada kõiki detaile, mida teavad hoone igapäevased elanikud. Kahjuks on küllalt palju õpetlikke lugusid sellest, kuidas värske üürnik avastab, et naabermaja elanikel on kombeks just tema akende all käratseda või et hoone ühiskoridoris armastavad ööbida kodutud. Selliseid üksikasju oskaks rääkida mõni majaelanik, kes on juhtumisi näiteks prügi välja viimas. Vaadake, kes parajasti hoones liikleb või sinnapoole liigub ja katsuge viisakalt nende tähelepanu võita.


4. Arvestage kõigi aastaaegadega

Et lumerookimisest ei saaks lumeröökimine, kujutle oma üüripinda ette kevadel, suvel, sügisel ja talvel

Foto: Josh Hild/Unsplash.com

Suviselt kaunis üüripind võlub teid ära ja te kolite sisse. Alles sügisel avastate, et kuna puudub majahoidja, ei korista keegi nende imeliste vahtrate värvilist lehelasu. Olete juba harjunud parkima kollapunaste lehemägede vahele, kui saabub talv ja selgub, et linn ei korista lund mujalt kui tänavalt, lükates teie sissesõidutee kinni. Igal hommikul algab mäng: „See, kes ärkab esimesena, peab puhastama ära sissesõidutee.“

Samamoodi võib tulla ebameeldiva üllatusena see, kui romantilises vanas puumajas pole keegi ammu korstnaid uuendanud ja vundamenti soojustanud. Naabrid on harjunud istuma kinnikülmunud toas, käpikud käes ja kulmud härmas. Jutt sellest, et ühistu võiks midagi ette võtta, kukub kurtidele kõrvadele.

Selliseid probleeme saab ennetada, kui uurida naabrite käest üksikasju (vt eelmist punkti). Ent mõningaid asju näeb juba esmase ülevaatusega. Kui kõik teie aknad – sealhulgas tulevase töötoa suured klaasid – on pööratud lõunasse, võite kuumal suvel arvestada talumatu temperatuuriga. Võimsad lehtpuud aias tõotavad sügiseti küll imelisi vaatepilte, ent ka külluslikku lehesadu. Kui hoonel on majahoidja, pole sellega muret, kuid just seepärast tasub asja uurida!

Sügis ja lehed on mõne jaoks rõõm, teise jaoks igavene peavalu

Foto: Jennifer Murray/Pexels.com

Esmane ülevaatus ei maksa midagi, kuid võib hoida ära ebameeldivaid üllatusi. Kujutage end üüripinnal tegemas neid asju, mida hakkate seal argiselt tegema – kui selle harjutuse käigus selgub ootamatult mõni üüripinda välistav tõsiasi, olete kerge vaevaga säästnud end tulevastest peavaludest.


Kasutatud materjale:

Päisefoto: Bench Accounting/Pexels.com