3 nippi, kuidas leida oma lapsele ideaalset üürikorterit

...

Heliseb telefon ja väriseva häälega laps teatab rõõmusõnumi: ma sain sisse! Katsed olid edukad, ees ootab mitu põnevat aastat kõrgharidust. Ainult et nüüd on vaja elukohta. Ühiselamutes ei pruugi olla ruumi ja isegi kui õpiasutus on samas linnas ning võiks ju vanemate juures ööbida, tahaks laps päris oma üürikodu. Tema mõtted on juba sisekujunduse juures, elevus on suur.

Laps sai kooli sisse ja vajab üürikorterit

Foto: Javier Trueba/Unsplash.com

Aga kuidas leida just seda õiget üüripinda?

Hea, turvalise ja eduka üürisuhte loomisel on vaja silmas pidada mitut tegurit. Meelerahu lisab ka see, kui laps ei pea ise kõiki detaile meeles pidama. Uute kursusematerjalide või oskuste omandamise kõrval võib ununeda kohustus õigeks kuupäevaks veenäitu teatada või nõudepesumasina filtrit kontrollida. Õnneks on esimesel juhul võimalik kasutada üüriäpp Safely automaatseid meeldetuletusi ja teisel juhul aitavad QR-koodid.

Ent selleks, et üldse toreda üürikoduni jõuda, tuleb arvestada järgnevaga:


1. Otsige üürikorterit usaldusväärsetest allikatest


Üürikorter usaldusväärsest allikast

Foto: Matthieu Joannon/Unsplash.com


Ahvatlev pakkumine on mõnikord kahtlaselt ahvatlev. Ebatavaliselt madala hinna ja kommunaalkuludega üürikorter on võib-olla liiga hea, et olla tõsi. Kui korterit välja üüriv isik suhtleb ainult telefoni teel, ei taha öelda oma nime ega soovi kokku saada, on hea mõte otsida mõnd teist korterit. Selleks, et saada ülevaadet sellest, milline üürihind on mõistlik ja milline absurdselt madal või kõrge, tasub pöörduda usaldusväärsete allikate poole.

Eestis tegutseb mitu kinnisvaraportaali, millega luua endale ettekujutust üürituru hetkeseisust. KV.ee, kinnisvara24.ee, city24.ee – need on vaid mõned valikud. Samuti leiab häid pakkumisi selliste kinnisvarafirmade nagu Friis kaudu. Alati võib üürida otse omanikult, kuid pidage silmas usaldusväärsust!


2. Võimalik üüripind tuleb oma silmaga üle vaadata


Üüripind tuleb oma silmaga üle vaadata

Foto: Marcus Lenk/Unsplash.com


Oskuslik fotograaf ja hea jutuga üürileandja võivad leida üürniku ka pisikesse uberikku, mis asub keset süstlaid täis tühermaad. Hästi üles pildistatud korteriga on lihtne ära võluda, seda eriti siis, kui pildistaja jätab osavalt välja kaadrid, mis reedaks tegelikku olukorda. Ent isegi sobilik korter võib asuda kahtlases linnajaos või igapäevaselt vajalikest asutustest liiga kaugel. Kui laps sai sisse Tallinna südalinnas asuvasse ülikooli, pole mõtet üürida talle maalilist korterit Maardus, ainuüksi transpordile kuluv aeg osutub lõpuks vastuvõetamatuks.

Kindlasti tuleks üüripind oma silmaga üle vaadata nii korteri enda kui ka ümbruskonna osas. Kui on aega ja tahtmist, võib ju teha läbi ka võimaliku transpordi korterist lapse õppeasutusse või töökohta, et näha võimalikke kitsaskohti. Eriti kasulik oleks sattuda peale mõnele sama maja elanikule ja küsida nende arvamust oma kodu kohta. Ainult pikaajalised elanikud teavad, kuidas on lood mürataseme, liikluse, küttekulude ja muu sellisega.


3. Kõik kokkulepped tuleb sõlmida kirjalikult


Üürileping ja kokkulepped tuleb sõlmida kirjalikult

Foto: Pixabay/Pexels.com

Mõnel inimesel jookseb jutt nii hästi, et esialgu näib piisavat vaid ausõnast. Kahjuks aga kipuvad tülid ja probleemid tekkima just sellest, et esmalt ühisele nõule jõudnud osapooled näevad asja hiljem erinevalt. Kui puudub kirjalik alus – kas või meilisuhtluse näol –, on väga raske tõestada, kummal on õigus. Igasugused kokkulepped panipaiga kasutuse, koristamise vms kohta tuleks kindlasti fikseerida kirjalikult.

Loomulik osa üüriprotsessi usaldusväärsusest on üleandmise-vastuvõtu akt. Selles fikseeritakse kõik näitude seisud, leitud puudused ja remondivajadused ning korteri sisustus. Allkirjastamisega kinnitab üürnik, et on vastuvõtmisega nõus. See aga tähendab midagi väga olulist: igasugused puudused korteri juures on niisiis üürileandjale "andestatud". Hilisemaid kaebusi millegi puudumise või mittetöötamise üle ei pea üürileandja arvesse võtma.

Ja muidugi peaks olema osapoolte vahel korralik alustekst – üürileping. Selle koostamine vajab hoolt ja läbimõtlemist, siin on suuresti abiks Safely koostamisfunktsioon.